Home » Nowe programy studiów » Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Misją studiów realizowanych w języku angielskim przez Wydział Rolnictwa i Biologii jest przekazanie holistycznej i interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego i produkcji żywności. Studia te są prowadzone przez najlepszych specjalistów z różnych wydziałów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz z zagranicy.
Studia licencjackie ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności zostały opracowane zgodnie z oczekiwaniami potencjalnych pracodawców w zakresie produkcji żywności ekologicznej. Nacisk kładzie się na innowacyjne metody nauczania aktywizujące studentów i przygotowujące ich do przyszłej pracy. Studia pozwalają rozwijać niezbędne umiejętności i zdobywać wiedzę w pożądanych specjalnościach. Absolwenci mogą znaleźć pracę w całym łańcuchu produkcji żywności ekologicznej, przetwórstwie, handlu, systemie kontroli i certyfikacji oraz w różnych firmach związanych z edukacją, rozpowszechnianiem i usługami doradczymi w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Program podzielony jest na sześć semestrów. Składa się z wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz ćwiczeń praktycznych / warsztatów.
Wymagania: Wyniki egzaminu maturalnego z biologii albo chemii, albo matematyki oraz potwierdzona znajomość języka angielskiego (certyfikat znajomości języka na poziomie min. B2 albo wynik matury z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym min. 70%, albo dokument potwierdzający ukończenie programu szkoły średniej prowadzonego w całości w języku angielskim).
Czas trwania: sześć semestrów; początek: 1 października
Rekrutacja: http://www.sggw.pl/for-candidates/recruitment/1st-degree-studies
Termin składania wniosków: 08 lipca 2018 r.
Liczba dostępnych miejsc: od 35 do 45
Czesne: dla studentów – Polaków studia są bezpłatne, dla studentów obcokrajowców pierwszy cykl studiów rozpoczynający się w najbliższym roku akademickim – 2018/19 jest bezpłatny dzięki współfinansowaniu studiów z programu POWER – „Sukces z natury”.
Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, ochrona środowiska, zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, agroekologia, kontrola i system certyfikacji produkcji ekologicznej, nauki o glebie, mikrobiologia gleb i roślin, fizjologia zwierząt i żywienie organiczne, produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym, odżywianie roślin w systemie ekologicznym, ekologiczna produkcja warzyw i owoców, ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym, technologie rolnicze dla rolnictwa ekologicznego, konwersja gospodarstwa na system ekologiczny, przetwórstwo ekologicznych surowców roślinnych, przetwórstwo ekologicznych surowców zwierzęcych, bezpieczeństwo i higiena żywności, ekologiczne aspekty żywności i żywienia, przedsiębiorczość w biznesie ekologicznym.
Powered by WordPress | Compass by InkThemes.