Home » Nowe programy studiów » Gastronomia i hotelarstwo
Misją studiów realizowanych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji jest przekazanie interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu żywienia zbiorowego, hotelarstwa oraz organizacji i zarządzania w sektorze usług. Studia te są prowadzone w języku polskim przez najlepszych specjalistów z zakresu gastronomii i hotelarstwa, pracowników Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz przy współudziale praktyków (osoby z otoczenia społeczno-gospodarczego), znanych kucharzy i restauratorów, hotelarzy, specjalistów ds. Public Relations.
Studia inżynierskie na kierunku gastronomia i hotelarstwo są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu gastronomii. Celem kształcenia na tym kierunku jest przygotowanie absolwentów do podjęcia pracy zawodowej w dynamicznie rozwijającym się sektorze usług, zwłaszcza usług żywieniowych i hotelarskich. Studenci mogą osiągnąć wysoki poziom kompetencji niezbędnych do prowadzenia działalności gospodarczej i/lub zajmowania stanowisk kierowniczych w przedsiębiorstwach gastronomicznych i/lub hotelarskich. Absolwent kierunku gastronomia i hotelarstwo to specjalista o gruntownej wiedzy teoretycznej i wszechstronnym przygotowaniu praktycznym. Jest przygotowany do pracy w gastronomii indywidualnej, systemowej i specjalnej oraz w hotelarstwie.
Program studiów podzielony jest na siedem semestrów. Składa się z wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz praktyk zawodowych odbywanych w placówkach gastronomicznych i przedsiębiorstwach hotelarskich.
Wymagania: Kandydat na studia I stopnia kierunku gastronomia i hotelarstwo powinien posiadać wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne udokumentowane świadectwem maturalnym uprawniającym do podjęcia studiów wyższych, w tym zdany egzamin maturalny z przedmiotów do wyboru: biologia lub matematyka, lub chemia.
Czas trwania: siedem semestrów, początek 1 października
Rekrutacja: www.sok.sggw.pl – System Obsługi Kandydatów na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Termin składania wniosków: 08 lipca 2018
Liczba dostępnych miejsc: od 45 do 60
Czesne: dla studentów studiów stacjonarnych – obywateli polskich oraz cudzoziemców podejmujących studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich – bezpłatne (dla pozostałych kandydatów 8200 zł/rok); dla studentów studiów niestacjonarnych czesne wynosi 2800 zł za semestr studiów (dla obcokrajowców przyjmowanych na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich opłata wynosi 6400 zł/rok).
Projektowanie, organizacja i wyposażenie przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich, zarządzanie finansami i zasobami ludzkimi, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta, planowania żywienia dostosowanego do indywidualnych potrzeb konsumenta, strategie marketingowe na rynku usług gastronomicznych i hotelarskich, jakość i bezpieczeństwo żywności spełniającej oczekiwania konsumentów
Powered by WordPress | Compass by InkThemes.