Home » Nowe programy studiów » Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia

Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia

Studia inżynierskie – Żywienie człowieka i ocena żywności

Misja studiów

Żywienie człowieka i ocena żywności to kierunek o charakterze przyrodniczym z elementami nauk konsumenckich. Program kształcenia uwzględnia techniczne, technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne aspekty żywienia człowieka, oceny i racjonalizacji żywienia, a także żywności funkcjonalnej, wygodnej i ekologicznej.

Cel studiów

Celem kształcenia jest wyjaśnienie wzajemnych relacji między sposobem żywienia i stanem odżywienia a funkcjonowaniem i rozwojem organizmu oraz kształtowanie umiejętności projektowania żywności spełniającej oczekiwania konsumentów. Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • praktycznego wykorzystania wiedzy dotyczącej potrzeb żywieniowych, ich uwarunkowań, najczęstszych błędów żywieniowych oraz zasad prawidłowego żywienia osób indywidualnych i różnych grup populacyjnych;
  • oceny żywności i żywienia, a w tym zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności;
  • oceny zgodności funkcjonowania przedsiębiorstw z wymaganiami prawa żywnościowego i systemów zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego oraz zarządzania jakością żywności w całym łańcuchu żywnościowym;
  • projektowania produktu, zapewnienia jego wysokiej jakości i warunków wprowadzania do obrotu, w tym także przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.

Szczegółowy program studiów

Program studiów podzielony jest na siedem semestrów. Składa się z wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz ćwiczeń audytoryjnych.

Szczegółowa lista przedmiotów

Lista przedmiotów w przygotowaniu

Wymagania: Kwalifikacja odbywa się na podstawie wyników egzaminu maturalnego z biologii lub chemii, lub matematyki.

Czas trwania: studia stacjonarne – 7 semestrów, studia niestacjonarne (zaoczne) – 8 semestrów; początek zajęć dydaktycznych – 1 października

Rekrutacja: www.sok.sggw.pl– System Obsługi Kandydatów na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Termin składania wniosków: 8 lipca 2018

Liczba dostępnych miejsc: na studiach stacjonarnych – 135

Czesne: dla studentów studiów stacjonarnych – obywateli polskich oraz cudzoziemców podejmujących studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich – bezpłatne (dla pozostałych kandydatów 8200 zł/rok); dla studentów studiów niestacjonarnych czesne wynosi 2800 zł za semestr studiów (dla obcokrajowców przyjmowanych na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich opłata wynosi 6400 zł/rok).

Główne tematy 

Żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia