Home » Nowe programy studiów » Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia
Misją studiów jest pogłębienie wiedzy dotyczącej wzajemnych relacji między sposobem żywienia i stanem odżywienia a funkcjonowaniem i rozwojem organizmu oraz kształtowanie umiejętności projektowania żywności spełniającej oczekiwania konsumentów. Program kształcenia uwzględnia aspekty techniczne, technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia pojedynczych osób oraz różnych grup populacyjnych oraz projektowania i oceny produktu żywnościowego.
Celem studiów jest przygotowanie absolwentów II stopnia do pracy w charakterze samodzielnych ekspertów, kierowników w przedsiębiorstwach i firmach nowoczesnego łańcucha żywnościowego oraz instytucjach działających na rzecz edukacji i poradnictwa żywieniowego. Absolwent studiów II stopnia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności jest przygotowany do praktycznego wykorzystania szerokiej wiedzy i umiejętności z zakresu:
Program studiów podzielony jest na trzy semestry. Zajęcia odbywają się w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz ćwiczeń audytoryjnych.
Lista przedmiotów jest obecnie w trakcie opracowywania
Wymagania:
Czas trwania: studia stacjonarne – 3 semestry, początek w semestrze letnim; studia niestacjonarne (zaoczne) – 3 semestry, początek 1 października
Rekrutacja: www.sok.sggw.pl – System Obsługi Kandydatów na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Liczba dostępnych miejsc: na studiach stacjonarnych – 90 miejsc
Czesne: dla studentów studiów stacjonarnych – obywateli polskich oraz cudzoziemców podejmujących studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich studia są bezpłatne (dla pozostałych kandydatów 8200 zł/rok); dla studentów studiów niestacjonarnych czesne wynosi 2800 złza semestr studiów (obcokrajowcy przyjmowani na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich ponoszą opłatę w wysokości 7200 zł/rok).
Żywienie w wieku rozwojowym, żywienie osób starszych, żywienie w sporcie i warunkach ekstremalnych, nowoczesne metody analityczne, projektowanie produktu żywnościowego, trendy w technologii żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, poradnictwo żywieniowe, trendy w konsumpcji, socjologia żywienia
Powered by WordPress | Compass by InkThemes.