Home » Nowe programy studiów » Dietetyka

Dietetyka

Studia magisterskie – Dietetyka 

Misja studiów

Misją studiów realizowanych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW jest przekazanie szerokiej wiedzy – w ujęciu holistycznym i interdyscyplinarnym – z zakresu dietetyki, ze szczególnym uwzględnieniem promocji zasad prawidłowego żywienia oraz zmniejszenia skali występowania chorób dietozależnych. Studia są prowadzone przez najlepszych specjalistów –pracowników WNoŻCiK, z udziałem ekspertów innych uczelni oraz instytucji państwowych i firm.

Cel studiów

Celem studiów jest przygotowanie specjalistów profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób powstałych na tle nieprawidłowego żywienia. W ramach zajęć stosuje się różnorodne metody nauczania aktywizujące studentów, umożliwiające im uzyskanie i rozwinięcie umiejętności cennych z punktu widzenia kariery zawodowej oraz zdobywanie wiedzy zgodnej z najnowszym stanem badań. Absolwenci studiów posiadają wiedzę i umiejętności, które pozwalają ocenać sposób żywienia oraz udzielać porad żywieniowych i dietetycznych ludziom zdrowym i chorym, organizować proces produkcji potraw i nim kierować, prowadzić badania i edukację z zakresu żywienia i dietetyki, korzystać w praktyce z obowiązujących przepisów prawa w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia, planować i prowadzić własną działalność biznesową w zakresie dietetyki, dietoterapii i profilaktyki żywieniowo-dietetycznej, a także oferować usługi z obszaru doradztwa eksperckiego. Będą mogli z sukcesem aplikować na stanowiska związane z profilem studiów w wielu instytucjach (ZOZ-y, żłobki, przedszkola, szkoły, szpitale, domy opieki, poradnie żywieniowe i dietetyczne, zakłady żywienia zbiorowego, firmy cateringowe, placówki sportowe itd.) i firmach przemysłu spożywczego, a także w podmiotach zajmujących się edukacją, upowszechnianiem wiedzy oraz promowaniem żywieniowych zachowań prozdrowotnych.

Szczegółowy program studiów

Program podzielony jest na cztery semestry. Zajęcia realizowane są w formie wykładów, ćwiczeń seminaryjnych, ćwiczeń laboratoryjnych, warsztatów oraz praktyk w szpitalach, szkołach, przedszkolach i innych placówkach. Część zajęć prowadzona jest w systemie modułowym.

Szczegółowa lista przedmiotów

  • Pierwszy rok (semestr I i II): Moduł „Fizjologia i diagnostyka”: Fizjologia żywienia, Patofizjologia kliniczna, Diagnostyka laboratoryjna; Moduł „Dietetyka I”: Dietoprofilaktyka, Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, Psychologia kliniczna, Dietetyka w wieku prokreacyjnym i rozwojowym, Zdrowie publiczne; Moduł „Metabolizm wysiłku fizycznego”: Metabolizm białka ienergii, Regulacja metabolizmu, Dietetyka sportowa z elementami fizjologii wysiłku; Moduł „Dietetyka II”: Dietetyka kliniczna, Dietoterapia alergii i nietolerancji pokarmowych, Dietoterapia chorób autoimmunizacyjnych, Projektowanie produktów i potraw dietetycznych; ponadto: Epidemiologia żywieniowa, Biostatystyka, Propedeutyka gerontologii, Praktyki edukacyjne w żłobku, przedszkolu, szkole i szpitalu.
  • Drugi rok (semestr III i IV): Moduł „Dietetyka III”: Diety niekonwencjonalne, Etnodietetyka, Dietoterapia zaburzeń metabolicznych i endokrynnych, Dietetyka geriatryczna, Dietetyka chorób układu moczowo-płciowego, Dietoterapia chorób sercowo-naczyniowych; Moduł „Ekonomika w poradnictwie żywieniowo-dietetycznym”: Zarządzanie i marketing, Prawo i ekonomika w poradnictwie żywieniowo-dietetycznym, Organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego; ponadto: Psychologia społeczna, Metodologia badań żywieniowych, Preparaty dietetyczne i suplementy diety, Toksykologia żywieniowa, Zarządzanie własnością intelektualną, Elektyw w języku obcym (angielskim lub niemieckim, lub francuskim, lub rosyjskim), Przedmioty do wyboru (Interakcje leków z żywnością, Fitoterapia, Jakość i bezpieczeństwo żywności), Seminarium z elementami statystyki, Praktyki w szpitalu dla dzieci, Pracownia dyplomowa.

Wymagania: Licencjat kierunku dietetyka. Kwalifikacja na podstawie wyników uzyskanych na pierwszym stopniu studiów.

Czas trwania: cztery semestry; początek: 1 października

Rekrutacja: www.sok.sggw.pl– System Obsługi Kandydatów na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Termin składania wniosków: 08 lipca 2018

Liczba dostępnych miejsc: 45

Czesne: dla studentów studiów stacjonarnych – obywateli polskich oraz cudzoziemców podejmujących studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich studia są bezpłatne (dla pozostałych kandydatów 8200 zł/rok); dla studentów studiów niestacjonarnych czesne wynosi 2800 zł za semestr studiów (obcokrajowców przyjmowanych na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich obowiązuje opłata 6400 zł/rok).

Główne tematy

Fizjologia żywienia i patofizjologia kliniczna z diagnostyką laboratoryjną, metabolizm, psychologia kliniczna i społeczna, dietetyka na różnych etapach rozwoju człowieka, dietoprofilaktyka, dietoterapia chorób, poradnictwo żywieniowe i dietetyczne oraz prawo i ekonomika w poradnictwie, projektowanie produktów i potraw dietetycznych, organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, zasady prowadzenia badań żywieniowych, biostatystyka, praktyki edukacyjne