Home » Nowe programy studiów » Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia

Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia

Studia magisterskie – Żywienie człowieka i ocena żywności

Misja studiów

Misją studiów jest pogłębienie wiedzy dotyczącej wzajemnych relacji między sposobem żywienia i stanem odżywienia a funkcjonowaniem i rozwojem organizmu oraz kształtowanie umiejętności projektowania żywności spełniającej oczekiwania konsumentów. Program kształcenia uwzględnia aspekty techniczne, technologiczne, ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia pojedynczych osób oraz różnych grup populacyjnych oraz projektowania i oceny produktu żywnościowego.

Cel studiów

Celem studiów jest przygotowanie absolwentów II stopnia do pracy w charakterze samodzielnych ekspertów, kierowników w przedsiębiorstwach i firmach nowoczesnego łańcucha żywnościowego oraz instytucjach działających na rzecz edukacji i poradnictwa żywieniowego. Absolwent studiów II stopnia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności jest przygotowany do praktycznego wykorzystania szerokiej wiedzy i umiejętności z zakresu:

  • żywienia człowieka, produkcji żywności i oceny jej jakości,
  • nauk konsumenckich niezbędnych w aktywnym i działaniu zawodowym oraz wpracynaukowo-badawczej,
  • kształtowania racjonalnych zachowań konsumentów na rynku żywności oraz ochronyprawnej ich interesów zdrowotnych i ekonomicznych,
  • projektowania produktu, zapewnienia jego wysokiej jakości i warunków wprowadzania do obrotu, w tym także przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.

Szczegółowy program studiów

Program studiów podzielony jest na trzy semestry. Zajęcia odbywają się w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz ćwiczeń audytoryjnych.

Szczegółowa lista przedmiotów

Lista przedmiotów jest obecnie w trakcie opracowywania

Wymagania:

  • dyplom ukończenia studiów I stopnia takich kierunków jak: żywienie człowieka i ocena żywności, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności, gastronomia i hotelarstwo;
  • dyplom innego kierunku studiów I stopnia, dla którego efekty kształcenia są zbieżne z efektami oczekiwanymi od kandydatów; jeżeli zbieżność ta jest niepełna, student zobowiązany będzie do uzupełnienia braków kompetencyjnych poprzez zaliczenie wskazanych w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS, który jest granicą dopuszczalnej rozbieżności;
  • o kolejności przyjęć decyduje ranking średniej oceny ze studiów I stopnia.

Czas trwania: studia stacjonarne – 3 semestry, początek w semestrze letnim; studia niestacjonarne (zaoczne) – 3 semestry, początek 1 października

Rekrutacja: www.sok.sggw.pl – System Obsługi Kandydatów na studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Liczba dostępnych miejsc: na studiach stacjonarnych – 90 miejsc

Czesne: dla studentów studiów stacjonarnych – obywateli polskich oraz cudzoziemców podejmujących studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich studia są bezpłatne (dla pozostałych kandydatów 8200 zł/rok); dla studentów studiów niestacjonarnych czesne wynosi 2800 złza semestr studiów (obcokrajowcy przyjmowani na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich ponoszą opłatę w wysokości 7200 zł/rok).

Główne tematy 

Żywienie w wieku rozwojowym, żywienie osób starszych, żywienie w sporcie i warunkach ekstremalnych, nowoczesne metody analityczne, projektowanie produktu żywnościowego, trendy w technologii żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, poradnictwo żywieniowe, trendy w konsumpcji, socjologia żywienia